Konserwanty – jak wpływają na produkt?
Pisząc o dodatkach do żywności nie sposób zapomnieć o konserwantach. Jest to grupa substancji, których zadaniem jest wydłużenie przydatności do spożycia. Są to środki chemiczne lub ich mieszaniny, które zapobiegają rozwojowi bakterii, wirusów i grzybów. Na etykiecie produktu rozpoznamy je pod symbolami z przedziału E200 – E299. Konserwanty dopuszczone do użytku spełniają surowe kryteria. Zaliczamy do nich chociażby niezawodność i skuteczność w działaniu. Nie mogą one bowiem wpływać negatywnie na produkt, a także zdrowie człowieka. Konserwanty możemy podzielić na naturalne i chemiczne. Te pierwsze to m.in. sól, cukier, ocet, czy substancje zawarte w dymie wędzarniczym. Konserwanty chemiczne z kolei to wszelkiego rodzaju antybiotyki, antyseptyki, a także witaminy, barwniki i przeciwutleniacze. Wybór jest więc naprawdę duży.
Fosforany spożywcze – czemu sięga po nie przemysł mięsny?
W uzyskaniu określonej struktury produktu pomagają producentom fosforany spożywcze. Są one stosowane przede wszystkim w branży mięsnej. Dodanie ich podczas produkcji pozwala wydłużyć termin przydatności do spożycia. Rozpoznamy je po symbolu z zakresu E338 – E452. Znajdziemy w tym przedziale osiem fosforanów, które są w stanie zatrzymywać wodę podczas obróbki termicznej. Są to substancje silnie emulgujące, które mają również właściwości bakteriobójcze. Poza fosforanami w przemyśle mięsnym stosuje się białko wieprzowe. Dodatek ten pozwala zredukować ilość niemięsnych dodatków w produkcie. Poprawia także jego gryzalność, strukturę i wygląd. Dzięki temu wędliny wyglądają na bardziej apetyczne, co szybciej skłoni klientów do zakupu. Stosowanie takich substancji pozwala producentom przyspieszyć proces produkcji i poprawić jakość oferowanych wyrobów.
Skrobia pszenna – w jakich produktach jest stosowana?
Kolejnym dodatkiem do żywności, który jest powszechnie stosowany przez producentów, jest skrobia pszenna. Substancję tę otrzymuje się w wyniku wielostopniowego mielenia, separowania i wymywania pszenicy. Zanim zostaje dopuszczona do użytku, musi być mielona ponownie po odwodnieniu i suszeniu. Producenci sięgają po ten dodatek do żywności ze względu na jej zdolność do wiązania wody i poprawy tekstury. Skrobia pszenna sprawdza się chociażby do produkcji wyrobów bezglutenowych. Może pełnić rolę środka wypełniającego. Dodanie jej do produktu poprawia jego stabilność w czasie obróbki termicznej oraz w okresie przechowywania. Nic więc dziwnego, że stosuje się go w produktach mięsnych, czy wyrobach garmażeryjnych. Skrobia pszenna jest również dodawana do pieczywa. Dostarcza ją wielu dystrybutorów. Jednego z nich znajdziesz w tym miejscu https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Podsumowując, w produkcji żywności stosuje się wiele rozmaitych dodatków do żywności. Dodanie ich do produktu pozwala nadać mu określone właściwości zabezpieczyć przed zepsuciem.