Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 5 grudnia 2024 03:08
Reklama prosto i po polsku

Kolagen a starzenie się skóry – fakty i mity dotyczące pielęgnacji

Kolagen jest jednym z naszych podstawowych białek budulcowych. Jego niedobór może wpłynąć w znaczącym stopniu na kondycję naszej skóry, ale także na sprawność układu kostnego. Jeśli na Twojej skórze zaczynają pojawiać się pierwsze zmarszczki, a Twoje stawy zaczynają boleć podczas wzmożonego wysiłku – może to być znak, że Twojemu organizmowi brakuje kolagenu. Na temat tej substancji narosło jednak wiele mitów – odpowiedzmy sobie więc na pytanie, jak działa kolagen i jak powinna wyglądać pielęgnacja kosmetykami z tym składnikiem.
Kolagen a starzenie się skóry – fakty i mity dotyczące pielęgnacji

Kolagen, czyli podstawowe białko w naszym ciele

Kolagen to białko, które pełni w naszym organizmie masę różnych funkcji, natomiast jego niedobór jest w stanie doprowadzić do poważniejszych objawów niż jedynie starzenie się skóry. Wynika to z faktu, że kolagen znajduje się w tkance łącznej, której zadanie polega między innymi na ochronie naszych organów wewnętrznych i trzymaniu ich we właściwym położeniu. Kolagen jest więc podstawowym budulcem naszych ścięgien, stawów, kości czy nawet rogówki oka.

Już same te informacje mogą nas uświadomić, jak ważny jest kolagen w naszym ciele. Jednakże nie są to wszystkie zadania, jakie spełnia to białko. W odpowiednim stężeniu kolagen jest wykorzystywany przez skórę do utrzymania odpowiedniego poziomu naprężenia i nawilżenia. Kolagen w pewnym wieku zaczyna jednak znikać z naszego organizmu, co prowadzi do pojawiania się zmarszczek i ogólnego procesu, jakim jest starzenie się skóry.

Kolagen – czym grozi niedobór tego białka?

Niestety starzenie się skóry, jak i całego organizmu postępuje wraz w wiekiem. Wynika to z faktu, że w okolicach 26. roku życia u człowieka procesy kataboliczne zaczynają przeważać nad procesami anabolicznymi. Oznacza to, że wraz z upływem czasu nasz organizm traci zdolność tak szybkiej produkcji kolagenu, by ta była w stanie nadrobić powstające ubytki.

 

W tym miejscu warto jednak nadmienić, że nie tylko nasz wiek ma wpływ na wytracanie kolagenu ze struktur w naszym organizmie, ale także inne czynniki. Zaliczyć można do nich choroby, stres, nadmierną ilość aktywności fizycznej oraz nawet zbyt dużą ekspozycję na światło słoneczne.

Czym grozi niedobór kolagenu w naszym ciele? Przede wszystkim, jak było już powiedziane, wpływa to na wysuszenie i starzenie się skóry czy występowanie zmarszczek. Niedobór kolagenu jest jednak znacznie bardziej niebezpieczny – może poważnie wpłynąć na zesztywnienie mięśni, stawów i kręgosłupa, co w efekcie sprawi, że cały nasz organizm ucierpi.

Kolagen w diecie i kosmetykach

Z racji tego, że spadek ilości kolagenu w naszym ciele następuje stosunkowo szybko, my też musimy sprawnie działać, by nie ryzykować niedoborami tego składnika w organizmie. Jak możemy to zrobić? Przede wszystkim konieczne będzie włączenie do naszej diety suplementów lub produktów bogatych w kolagen. To drugie może być o tyle utrudnione, że stosunkowo trudno jest znaleźć produkty spożywcze z dużą zawartością kolagenu – najwięcej zawierają go ryby i owoce morza, więc zdecydowanie warto jest je włączyć do naszej diety.

Co natomiast z zabiegami pielęgnacyjnymi i kosmetykami, które w swoim składzie mają kolagen? Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby ich używać. Dobrej jakości krem do twarzy z kolagenem jest w stanie znacząco wpłynąć na dobrą kondycję i wygląd naszej skóry. Nie bez powodu większość kremów na zmarszczki wykorzystuje ten składnik. Jedyne o czym należy pamiętać, to fakt, że kosmetyki pomogą na nasze problemy jedynie miejscowo, natomiast wchłanialność kolagenu przez skórę jest zbyt mała, by wpłynęło to na cały organizm.

Co więc należy zrobić, jeśli nie chcemy cierpieć na problemy z niedoborem kolagenu? Przede wszystkim postawić na suplementację tego składnika w swojej codziennej diecie. Najlepiej będzie włączyć do niej więcej ryb i owoców morza, jednak kolagen w mniejszych ilościach znajdziemy w wielu produktach odzwierzęcych, takich jak galaretki mięsne czy zupy gotowane na chrząstkach. Jeśli to nie wystarcza – konieczne może być sięgnięcie po specjalnie dedykowane do tego celu preparaty.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ
Reklamaprosto i po polsku
Reklama
Reklama