Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 12:55
Reklama dotacje rpo

Miodowe wypieki nagrodzone

Za nami IX edycja konkursu cukierniczego pn. „Miodowe przysmaki Ziemi Sochaczewskiej”. Oficjalne ogłoszenie wyników, wręczenie nagród zwycięzcom miało miejsce podczas dożynek powiatowych, które odbyły się w Karwowie 10 września.
Miodowe wypieki nagrodzone

Można było na konkurs dostarczyć ciasta, ciastka, torty, tarty, pierniki itp. Warunek był jeden – wyroby te musiały w swym składzie zawierać miód. Komisja konkursowa w składzie: Anna Syperek (Starostwo Powiatowe w Sochaczewie), Grażyna Jędrysiak (MODR Bielice), Zygmunt Łukasiewicz (Powiatowe Koło Pszczelarzy), Sławomir Tomaszewski (Rada Powiatowa MIR) w tym roku spośród 11 dostarczonych wypieków wybrała i nagrodziła te najlepsze miodowe przysmaki ziemi sochaczewskiej. Przy wyborze produktu regionalnego kierowano się zarówno walorami estetycznymi, jak i smakowymi. Wybór był naprawdę ciężki, bo trud wykonania niektórych ciast i ich przyozdobienie wymagały z pewnością cukierniczego kunsztu.

Konkurs organizowany jest wspólnie przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego oddział w Bielicach, Starostwo Powiatowe w Sochaczewie oraz Powiatowe Koło Pszczelarzy. Przedstawiciele tych instytucji zasiedli w komisji konkursowej oraz dodatkowo Sławomir Tomaszewski z Rady Powiatowej MIR. Przedstawiciele ww. instytucji ufundowali nagrody, natomiast 3 najlepsze wyroby cukiernicze nagrodził burmistrz Sochaczewa.

Miodowe przysmaki Ziemi Sochaczewskiej” organizowane są w ramach dożynek powiatu sochaczewskiego a rozstrzygnięcie konkursu ma miejsce w dniu imprezy. Komisja konkursowa zebrała się w środę, 6 września w siedzibie MODR-u w Bielicach, gdzie należało dostarczyć produkty cukiernicze.

Tradycyjnie już przyznano nagrody za trzy pierwsze miejsca oraz w dodatkowo nagrodę specjalną. Wszystkie pozostałe produkty zostały wyróżnione, a panie, które zgłosiły ciasta na konkurs otrzymały także nagrody. Wyniki przedstawiają się następująco:

I miejsce – Joanna Sałacińska za babeczki „Przysmak pszczelarza”

II miejsce – Barbara Walendziak za ciasto „Cud, miód i orzeszki”

III miejsce – Anna Grzelak za ciasto „Placek miodowy”

Nagroda specjalna ufundowana przez przewodniczącego Rady Powiatowej MIR Sławomira Tomaszewskiego trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich w Jasieńcu za ciasto „Pracowita pszczółka”.

Ponadto, wyróżnienia otrzymały: Justyna Barej, Wiesława Piecka, Renata Szyperek, Katarzyna Koterwa, Jolanta Koterwa, Ewa Chłystek i Katarzyna Kuracka.

 

Starostwo Powiatowe w Sochaczewie



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ
Reklama
Reklama
Reklama