Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 01:32
Reklama prosto i po polsku

Święto Jabłka - "Szkoła w Janowie Promuje Zdrowie"

27 października w Szkole Podstawowej w Janowie w ramach realizacji programu "Szkoła Promująca Zdrowie", promującego zdrowe odżywianie, a także w ramach corocznych spotkań z człowiekiem z pasją, odbyło się spotkanie z Przemysławem Wasilewskim, sadownikiem oraz producentem wspaniałych soków "Tęczowy Ogród".
Święto Jabłka - "Szkoła w Janowie Promuje Zdrowie"

Na początku, dyrektor Leszek Borkowski powitał gościa oraz wszystkich zgromadzonych. Później Mirosława Winnicka, która wspólnie ze Szkolnym Samorządem Uczniowskim przygotowała "Święto Jabłka", przedstawiła uczniom bliżej osobę Przemysława Wasilewskiego. Następnie uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną o wartościach odżywczych jabłek – „Jabłko a zdrowie”. Po prezentacji, w ramach spotkań z „Ludźmi z pasją”, uczniowie poznali bliżej osobę Przemysława Wasilewskiego - sadownika i producenta soków owocowych – „Tęczowy Ogród” z Brzozowca. Z opowieści pana Przemka dzieci dowiedziały się, że gospodarstwo Sadownicze Wasilewscy jest gospodarstwem rodzinnym prowadzonym wspólnie przez Krzysztofa Wasilewskiego i synów Przemysława i Marcina. Gospodarstwo zajmuje się produkcją jabłek od 1975 r., a od roku 2011 produkcją soku jabłkowego. Było dużo ciekawych informacji o odmianach jabłoni, sposobie ich sadzenia i jak należy o nie dbać. Spotkanie zakończyło się konkursami z nagrodami. Okazało się, że uczniowie byli uważnymi słuchaczami. Dzieci otrzymały pamiątkowe breloczki, piękne, soczyste jabłka, soki i słodycze.  Teraz dzieci jedząc codziennie jabłka, będą pamiętały ile pracy trzeba włożyć, aby jabłko znalazło się na naszym stole i jak cenne jest dla naszego organizmu. Spotkanie dostarczyła uczniom wiele ciekawych informacji na temat funkcjonowania gospodarstwa sadowniczego. Na koniec odbyła się degustacja jabłek pod różnymi postaciami m.in. jabłka pieczone, z galaretką , szarlotki, racuszki, soki i kompot z jabłek. W przygotowanie poczęstunku aktywnie włączyli się rodzice i uczniowie, wychowawcy, pracownicy szkoły i firma Tęczowy ogród. Dzień minął w „smakowitej” atmosferze i dostarczył uczniom miłych wrażeń oraz witamin ukrytych w jabłkach.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

PRZECZYTAJ
Reklamajak rozmawiać ze sztuczną inteligencją
Reklama
Reklama